Vertrouwenspersoon

Vertrouwenspersoon

Het belang van een veilige werkomgeving kan niet genoeg worden benadrukt. Ongewenst gedrag op de werkvloer heeft niet alleen een grote invloed op de werksfeer, maar ook op de gezondheid en het welzijn van werknemers. Daarom is het erg belangrijk om binnen uw organisatie een vertrouwenspersoon aan te stellen.

Heeft uw organisatie nog geen vertrouwenspersoon, dan kan ik deze rol voor jullie vervullen. Ik, Daniëlle Toelen, ben sinds november 2023 gecertificeerd vertrouwenspersoon en aangesloten bij de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen, dé beroepsvereniging van gecertificeerde vertrouwenspersonen.  

Waarom een vertrouwenspersoon?

Ongewenste omgangsvormen kunnen de werksfeer en de gezondheid van werknemers ernstig beïnvloeden. Een vertrouwenspersoon biedt een effectieve en laagdrempelige voorziening om klachten te bespreken en om geïnformeerd te worden over de mogelijke stappen die genomen kunnen worden.

Wat is ongewenst gedrag?

Ongewenst gedrag omvat zowel directe als indirecte uitspraken of handelingen die zich manifesteren in verbaal, non-verbaal of fysiek gedrag tegen betrokkenen, dat door hen als ongewenst en ongewild wordt ervaren. Dit kan verschillende vormen aannemen, waaronder:

  • Intimidatie
  • Pesten en treiteren
  • Agressie en geweld
  • Discriminatie
  • Seksuele intimidatie

De taken van een vertrouwenspersoon

  • Opvangen, begeleiden en informeren van de medewerker: ik bied een luisterend oor, advies en bijstand aan medewerkers, die te maken hebben met ongewenst gedrag. Alle gesprekken worden strikt vertrouwelijk
  • Voorlichten, informeren en inspireren van de organisatie: ik informeer de organisatie over preventieve maatregelen tegen ongewenst gedrag en het verhogen van het bewustzijn binnen de organisatie.
  • Adviseren van bestuur en management: ik geef advies aan het management over beleidsmaatregelen en strategieën om ongewenst gedrag te voorkomen en een veilige werkomgeving te bevorderen.

Vertrouwelijkheid en samenwerking

  • Geheimhoudingsplicht: ik heb een geheimhoudingsplicht en behandel alle informatie strikt vertrouwelijk, waarbij goed is om te vermelden dat ik geen extern verschoningsrecht heb in strafrechtelijke zaken.
  • Doorverwijzing: indien nodig verwijs ik de werknemer door naar de juiste professional.
  • Contacten met arbodienst en bedrijfsarts: als vertrouwenspersoon zoek ik de samenwerking met arbodiensten en bedrijfsartsen op voor een gezonde werkomgeving

De voordelen van een vertrouwenspersoon

  • Verbeterde werksfeer: werknemers voelen zich veiliger en meer gewaardeerd
  • Gezondere werknemers: minder stress en psychische klachten
  • Laagdrempelige toegang: eenvoudige toegang tot hulp en advies
  • Preventieve werking: door proactieve maatregelen en bewustwording

Belangrijk om te weten: onafhankelijkheid staat voorop

Wij geloven sterk in het scheiden van de rol van HR-adviseur en vertrouwenspersoon binnen een organisatie. Als HR-adviseur staan we vaak dicht bij de leiding van een bedrijf en zijn we nauw betrokken bij zowel strategische als operationele kwesties. Dit kan de objectiviteit beïnvloeden en een drempel vormen voor werknemers om zich vrijuit te uiten.

Daarom combineren wij deze rollen nooit binnen hetzelfde bedrijf. Mijn rol als vertrouwenspersoon is volledig onafhankelijk en gericht op het welzijn en de veiligheid van de medewerkers, zonder enige invloed van onze HR-activiteiten. Dat betekent dat als wij HR-diensten voor uw organisatie uitvoeren ik niet tegelijkertijd als externe vertrouwenspersoon kan optreden en vice versa.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie over de rol en het belang van een vertrouwenspersoon binnen uw organisatie? Neem dan gerust contact met mij op. Samen kunnen we werken aan een veilige en prettige werkomgeving voor al uw werknemers.